2022. Bilder från 2022 års Höstmöte.
Vår Höstmöte var mycket välbesökt, 32 stycken medlemmar slöt upp!
Vår Höstmöte var mycket välbesökt, 32 stycken medlemmar slöt upp!
Marie-Christine Zandian, konstnär, i hennes ateljé på Franckegatan 2, Kvarnbyn, Mölndal.
Jag målar för att varva ner, uttrycka och inspirera. Ibland bara för att det är kul! Min inspiration kommer både inifrån och utifrån. Ofta målar jag natur, djur och människor. Akvarell, tusch, pennor och akryl använder jag för det mesta. Jag har nyligen återupptagit oljefärg som jag ägnade mest tid i min ungdom.
Jag älskar naturen och är fascinerad av naturens välmående och människans hälsa. Mina levande, dansande, älskande, växande träd som sträcker sig mot skyn med grundade rötter i Moderjord, är en hyllning till allt levande, naturen och dess krafter. Dessa träd är ett uttryck för min upplevelse av att allt hör samman eller "oneness" enligt engelska språk. Förhoppningen med mina levande träd är att bidra till en ökad medvetenhet, inspirera till att söka en inre balans och stärka vår tacksamhet och koppling till naturen.
Detta konstnärsbesök var mycket välbesökt!
Här presenteras de konstverk som lottas ut till föreningens medlemmar 2022.
Årsmöte 2022
Text från Mölndals kommuns hemsida
”Konstpromenad
Utforska offentlig konst i Mölndal! Ta med dig mobilen på en promenad med stopp vid några av konstverken på stadens gator, torg och fasader.
Konstpromenaden upplever du bäst i webbläsaren i din mobil. Om din GPS är aktiverad så ser du var du själv befinner dig på kartan och det är lätt att hitta till de olika konstverken och utsiktspunkterna.
Du kan börja promenaden var du vill och göra nedslag vid så många platser som du själv önskar. Vill du upptäcka alla konstverk så sträcker sig promenaden från Jungfru¬platsen i väster till Kvarnby¬gatan, "Mölndals Kråka", i öster. Flest konstverk på den här promenaden hittar du i Mölndals innerstad.
Slingan runt Mölndals inner¬stad (orange på kartan) är unge¬fär 2,5 kilometer. Sträckan mot Jungfru¬platsen (svart på kartan) är cirka 500 meter och sträckan från innerstaden till Kvarnbyn (svart på kartan) är strax under en kilometer.”
Här presenteras året vinster i Konstföreningen.
Närvaropris kommer också att finnas.
Se övrig programmet under aktiviteter.
Välkomna
Styrelsen
Annikas egna ord:
"Jag är socionomen som efter 25 år i mitt yrke bestämde mig för att utbilda mig till silversmed. Ett av mina bättre beslut har det visat sig -att kombinera dessa båda kreativa yrken. När jag sitter i min smedja och arbetar så är jag verkligen i nuet och inte mycket annat existerar.
Former, mönster och design hittar jag lite överallt där jag rör mig. Alltid på jakt efter idéer. Silver, koppar, guld, stenar och pärlor är några av de material jag använder"
Christina Skårud (f.1973 i Västerås) bor och arbetar i Göteborg och är utbildad på Konsthögskolan Valand.
Christina Skårud arbetar med måleri, objekt och installationer. Tematiskt rör sig hennes konst i gränslandet mellan plats och händelse, en slags scener som är tidsmässigt svårlokaliserade. Via skuggan förflyttar hon sig från det reella in i det fördolda. Det är ovisst om man befinner sig framför en vardagsfond eller mitt i ett skräckscenario. Verken berör ofta frågor kring det undermedvetna, är laddade med konsthistorisk symbolik och kan ses som en slags besvärjelse och undran över sakernas tillstånd.
Skårud har bland annat haft utställningar på Kalmar Konstmuseum, Västerås Konstmuseum, Värmlands Museum och Konsthallen i Vänersborg. Hon finns representerad i flertalet samlingar, exempelvis Göteborgs Konstmuseum, Västerås Konstmuseum, Norrköpings Konstmuseum, Statens Konstråd samt Stena Stiftelsen.
Se mer på https://www.christinaskarud.com/
Klas Parknäs är född 1960 – målare, författare, föreläsare.
Klas inledde sin konstnärliga bana med teaterstudier. Teatern övergavs för flera års studier som operasångare. Klas hittade sedan tillbaka till sin första kärlek och gick konstskola i måleri. Sedan 1992 arbetar Klas som konstnär i egen ateljé.
Klas menar att: ”Vinsten i att måla är umgänget med inspirationen. Målningarna är avtrycket av det umgänget.”
Peters kommentar: Klas var mycket mer än en konstnär. Klas filosofiska tankar väckte stort intresse och fångade de flesta av oss som var där.
Forsberg föddes i Borgå som son till kyrkoherden i Södra svenska församlingen i Helsingfors. Han blev teologie kandidat i Helsingfors och är 1970 prästvigd för Borgå stift i Finland. Erland studerade konstvetenskap vid Uppsala universitet, vilket resulterade i en filosofie kandidatexamen där. Han gick som ung i lära hos Robert de Caluwé i Esbo i Finland. Hos honom lärde han sig ikonmåleri enligt traditionell teknik. På 1970-talet var han lärare i målning vid Oskarshamns folkhögskola. Därefter blev han konstnär på heltid och sedan dess verkat som ikonmålare i Sverige. Forsberg menar att ikonmåleriet är all kristen konsts ursprung och att detta, trots sitt grekisk-ortodoxa ursprung, har sin plats som förnyare av den samtida kyrkliga konsten, som till stora delar förlorat både innehåll och budskap.
Han finns representerad i ett stort antal kyrkor i Sverige och i några kyrkor i Finland.
Vi började med besök av Ronak Azeez. Hon är född 1970 i Kurdistan, Irak. Verksam som konstnär och bildlärare i Kerkuk, Irak 2005-2010, då hon också var ordförande för konstföreningen Dijla. 2011 flyttade hon till Sverige med sin familj och hon bor nu i Göteborg. Ronak Azeez fascineras av naturen. Hennes verk handlar ofta om mänskligheten som kämpar för sina rättigheter och människans kamp mot terror.
Utbildning: Kandidatexamen från College of Fine Art, University of Bagdad, Irak år 2000.
Utställningar: Ronak Azeez gjorde sin första separatutställning i Sverige 2014 under Hållbarhetsveckan i Mölndal.
Ronak har deltagit i flera utställningar till exempel i , Wien, Hanover, Paris, London, Göteborg.
Howard Brookes, född i New Brighton, nära Liverpool 15 maj 1947, är en brittisk målare bosatt i Sverige sedan 1970. Brookes utbildade sig vid Wallasey Grammar School, Wallasey College of Art och Gloucestershire College of Art i Cheltenham. Han tog examen med en DipAd (Hons) i konst 1970. 1969 fick han ett resestipendium och besökte Sverige och Marstrandsön, där han träffade och studerade med den engelska konstnären Cliff Holden innan han 1976 inrättade en ateljé och ett galleri där.
Howard Brookes är en modern romantiker och en outsiderfigur på den samtida konstscenen. Han arbetar uteslutande i oljor med en knivskarp realism. Det finns ett absurd humoristiskt inslag i hans målningar, och man kan ana influenser från Prerafaeliterna, Böcklin, Giorgio de Chirico och Magritte. Beatles har även varit en avgörande influens. Han anses vara en av de stora nutida internationellt verksamma konstnärerna i Sverige.Brookes komponerar även pianomusik. 1996-1999 var han involverad i ett projekt med studenter vid musikhögskolan vid Göteborgs universitet.
Brookes bor i Göteborg där han har sin ateljé på Nya Varvet i Långedrag. Han hade sin första utställning på Galleri 1 i Göteborg 1975.
o Plats: Sven Källfelts Gata 85 D, Nya Varvet.
Man kan åka spårvagn 11 till hållplats Nya Varvsallén. Därifrån en promenad på cirka 20 minuter till Brookes ateljé.
Yusuke Nagano har under en längre period haft ett pågående konstprojekt där han skildrat Göteborg, sett genom hans ögon. I den här utställningen visas helt nya akvarellmålningar.
”Mina konstverk präglas och påverkas av mitt dagliga liv, var jag bor, min familj och dom människor jag möter. I mina bilder av Göteborg vill jag försöka visa på stadens alla sidor."
Onsdagen den 10 april, klockan 18.30.
Vi besöker River City Galleri, Monsungatan 57, Eriksberg Göteborg.
”River City Galleri vill sprida konsten till en bred publik. Vår inriktning är framförallt samtida bildkonst (måleri, grafik, fotografi) men även skulptur och glaskonst. De konstnärer vi arbetar med har en konstnärlig erfarenhet bakom sig med såväl separatutställningar som samlingsutställningar.
Galleriet vill med konsten som medel verka för spännande möten och samtal. Det kan vara möten mellan enbart konstverk och betraktare, konst på arbetsplatsen, samtal mellan kollegor eller med kunder. Konst väcker känslor och reaktioner och är en kreativ kraft. Konst är en tillgång som har positiv inverkan på bl a trivsel.”
Läs mer på River City Galleri.
Tisdagen den 19 mars, klockan 18.30.
Vi besöker möbeldesigner Klas Hellgren, Träteknisk Formverkstad, Gjutjärnsgatan 8, Ringön, Göteborg.
Läs mer:
Instagram @neomobeldesign
Facebook NEO möbeldesign i Göteborg
Torsdagen den 29 februari, klockan 18.30, BIFROSTKYRKAN, Lantbruksgatan 2, Mölndal. Årsmöte med besök av konstnär Ylva Junfelt.
Ylva junfelt:
”Jag är skulptör och bildkonstnär. Med min konst vill jag väcka tankar kring aktuella ämnen som exempelvis konflikt, klimat eller kvinnlighet – gärna med en blandning av allvar och humor.
Utgångspunkten är att människor i grunden är ganska lika och har samma behov, problem och drömmar. Jag vill att min konst ska skapa igenkänning och empati så att vi människor ska förstå varandra bättre och kunna kommunicera med varann.
Mina skulpturer är oftast kvinnliga figurer. De poserar inte för en betraktare utan är aktiva och uttrycker känslor. Jag skulpterar i gips, lera, lufttorkande lera, brons eller papier-maché och experimenterar gärna med olika material för att få fram rätt uttryck och känsla i mina figurer. I måleriet arbetar jag främst i olja och akryl.
Jag har min ateljé i centrala Göteborg och kombinerar den konstnärliga verksamheten med arbete inom kommunikation och layout.
Mitt skapande började med textil, foto och screentryck. Det ledde vidare till måleriet, som i sin tur inspirerade till att forma tredimensionellt och skulptera. Jag har arbetat med måleri och skulptur i ca 10 år.
Jag är född 1969 i Västervik men numera bosatt i Göteborg.”
Läs gärna mer på Ylvas hemsida Ylva Junfelt – Måleri och skulptur.